Közelgő rendezvények

    Jelenleg nincs közelgő esemény!

Friss híreink

  • Új honlap

    A khszínház.hu archívumként működik tovább.
    Látogasson el új honlapunkra: komloikaptar.hu

  • Német nyelvtanfolyamok

    Szuper hírünk van a nyelvet tanulni vágyóknak! 

    A Közösségek Házában októbertől német nyelvtanfolyamok indulnak. 

  • Angol nyelvtanfolyamok

    Angol nyelvtanfolyamok a Közösségek Házában

    Nagyon örülünk, hogy a Közösségek Háza programpalettája új színnel bővül. Szeretettel várjuk az angol nyelvet tanulni vágyókat. 

Köztünk élő cigány művészek III. -
2011.04.11.

A kiállítás megnyitóján elhangzott köszöntő:

"Tisztelettel és szeretettel köszöntöm a megjelent Hölgyeket, Urakat, Felnőtteket, Gyermekeket a Köztünk Élő Cigány Művészek kiállítás megnyitóján!

Külön köszöntöm Polics József urat, Komló Város Polgármesterét, országgyűlési képviselőt, kiállításunk fővédnökét, valamint Blumschein Dezső urat, aki annak az iparművészeti szakkör vezetője, amelynek keretében készültek ezek az alkotások.

Tavaly ősszel a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány Kulturális Alap kiírására állítottuk össze projektünket, mikor is a Közösségek Házából Schaff Anikó jelezte, hogy a nyolcvanas évek közepén működött egy szakkör, amelyen sok cigány származású fiatal vett részt. Az ő alkotásaikat szívesen egyesületünknek ajándékoznák. Ezt nagyon megtisztelőnek éreztük, így elfogadtuk, és ezúton is köszönjük szépen.

Nos, ekkor a már szinte kész projektünket átdolgoztuk annak érdekében, hogy idén tavasszal ezeket a műveket be tudjuk mutatni. Azért cselekedtünk ilyen gyorsan, mivel úgy éreztük, hogy ezzel a tárlattal kerekebbé válna programunk, hiszen a kiállítási programsorozatunk fő célja, hogy minél szélesebb körben - cigányok és nem cigányok egyaránt - ismerjék meg azokat az értékes műveket, amelyeket olyan cigány származású hétköznapi emberek hoztak létre, akik nem hétköznapi tehetséggel bírnak a művészetek területén, legyen szó képzőművészetről vagy akár irodalomról.

 Köztünk Élő Cigány Művészek programunk nem titkolt hosszú távú célja, hogy a társadalom koherenciáját, egységét erősítse a társadalom cigány és nem cigány származású tagjai között. Azt gondolom, hogy a kiállított alkotások ennek is maximálisan eleget tesznek, két szempontból is. Az egyik, hogy témájukat tekintve mind olyan alapvető értékeket ábrázol, mint a család, a munka, vagy a szeretet, amely azt gondolom minden ember és család számára fontos, nem csak hazánkban, hanem szerte a világon.

A másik, hogy ezek az alkotások magukon hordozzák egy időszak lenyomatát, amikor a faji előítélet és megkülönböztetés az egyszerű emberek között nem volt téma. A 80-as évek közepén szinte minden komlói lakos, nő, férfi egyaránt a bányában, vagy annak valamely kapcsolt cégénél dolgozott. A közel egyforma anyagi és társadalmi helyzet szülte egymásrautaltságban kevésbé volt hangsúlyos az, hogy ki cigány és ki nem.

Tudjuk, hogy egy olyan komoly folyamat, mint amilyen a különböző társadalmi csoportok békés együttélésének segítése nem intézhető el egy szűk körben látogatott kiállítással. Némi szemléletváltozásra van szükség, így mind Egyesületünk munkája összességében, mind a kiállítás kísérő programjai, mint például az óvodásoknak, és általános iskolásoknak meghirdetett rajzpályázat, vagy a szintén ennek a csoportnak szervezett táncházak a változás hatékony módjai lehetnek, hiszen a gyermekek és a felnőttek számára is fontos, hogy megismerjék, közvetlen közelről megtapasztalják azoknak a népcsoportoknak a kultúráját, értékeit, valódi arcát, akikkel együtt élnek. Nem szabad elzárkózni. Meg kell ismernünk egymást, és nem csak a cigányoknak a nem cigány kultúrát, hanem a nem cigányoknak a cigány társadalom kultúráját, értékeit, hiszen a társdalom világban való boldogulásának záloga a tagok hatékony együttműködése, összefogás.

Egyesületünk nevében kívánom Önöknek, hogy leljék kedvüket a mai kiállításban, és remélem, jövőre is találkozunk majd!

Köszönöm!"

Orsós Ferenc a Belső Tűz Egyesület elnöke

Cikk a "Jó szerencsét!" című komlói újság lapjain...

Képek a képtárban...