Közelgő rendezvények

    Jelenleg nincs közelgő esemény!

Friss híreink

  • Új honlap

    A khszínház.hu archívumként működik tovább.
    Látogasson el új honlapunkra: komloikaptar.hu

  • Német nyelvtanfolyamok

    Szuper hírünk van a nyelvet tanulni vágyóknak! 

    A Közösségek Házában októbertől német nyelvtanfolyamok indulnak. 

  • Angol nyelvtanfolyamok

    Angol nyelvtanfolyamok a Közösségek Házában

    Nagyon örülünk, hogy a Közösségek Háza programpalettája új színnel bővül. Szeretettel várjuk az angol nyelvet tanulni vágyókat. 

Vörös Sándor szobrász kiállítása -
2011.05.12.

„1983-ban születtem Dombóváron.

Általános iskolai tanulmányaimat Egyházaskozáron végeztem 1990-1998-ig. Akkori osztályfőnököm, Recskáné Bánhidi Angyalka kezdeményezésére a Pécsi Művészeti Szakközépiskolába ötvös szakra felvételt nyertem.

1998-2003-ig Váradi Bence volt a szaktanárom és keze alatt tanultam meg az ötvösség fortélyait. Ezekben az években kristályosodott ki bennem a szakmai szeretet, az anyag iránti vonzalom, legyen az fém, fa, terrakotta, agyag, gipsz. Megismerkedtem a lemez domborításával, cizellálással, olvasztással, forrasztással, rekesz és sodronyzománcozással a nemesfémek szépségével, viselkedésével. Ám az ötvösséget túl aprólékosnak találtam, valami nagyobbat szerettem volna alkotni. Ekkor kezdtem érdeklődni a szobrászat iránt. Kezdetben rajzot és mintázást Rigó István-tól tanultam, aki megmutatta a mintázás szépségeit, agyagban megjeleníteni valamit, ami maradandó. 2001-ben országos mintázó versenyen ahol a Művészetit képviseltem, 2. helyezést értem el.

2003-tól a Pécsi Tudomány Egyetem Művészeti Karának hallgatója vagyok. Mesterem Gaál Tamás. Érdeklődési köröm az akadémikus szobrászat. Szakdolgozatomat is e témakörből írtam illetve Kiss György életéről és munkásságáról, ami a Müncheni akadémiát tükrözi.

 Mindig kerestem magamnak a kihívást a forma alkotásban. Egyetemi tanulmányaim óta a legjobban a természet és annak képződményei érdekeltek leginkább. Kezdve az emberi test szépségeivel a növényvilágon keresztül a láthatatlan molekuláris, mikroszkopikus nagyításokig. Formavilágomat a figurán túl a megfoghatatlan és véget nem érő, szögekkel nem bezárt formálási módban találom igazán. A fraktálok világa és a természeti formák kiszámíthatatlan geometriája sarjaszt bennem legfőképp gondolatot. Valami kézzel nem fogható létező, ami előttünk áll és nehezen vesszük észre.

Szépséget látok egy fa ágainak formáiban, ami az érrendszerhez hasonlít. Az erekben áramló vérben, ami egy folyóhoz hasonlít. Mindenféleképpen valami organikusat, absztraktot jelenítek meg munkáimmal. Ezeket a fajta megfogalmazásokat próbálom a kortárs művészetben követni és leképezni.

Ezek mellett, ha a figuralitást veszem elő, a síremlék szobrászatot érzem igazán magaménak. Szobrok mintázása képről, amit manapság csak a nagy mestereknél lehet látni. Ezt keverve a síremlékkel, talán lehet jövője a dolognak.”

Vörös Sándor

Képek a képtárban...