Közelgő rendezvények

    Jelenleg nincs közelgő esemény!

Friss híreink

  • Új honlap

    A khszínház.hu archívumként működik tovább.
    Látogasson el új honlapunkra: komloikaptar.hu

  • Német nyelvtanfolyamok

    Szuper hírünk van a nyelvet tanulni vágyóknak! 

    A Közösségek Házában októbertől német nyelvtanfolyamok indulnak. 

  • Angol nyelvtanfolyamok

    Angol nyelvtanfolyamok a Közösségek Házában

    Nagyon örülünk, hogy a Közösségek Háza programpalettája új színnel bővül. Szeretettel várjuk az angol nyelvet tanulni vágyókat. 

A Hosszúhetényi Tájház újra nyitotta kapuit -
2011.10.12.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium helyi önkormányzatok által fenntartott múzeumok 2010. évi szakmai támogatására írt ki pályázatot 2010. év tavaszán. A Hosszúhetény Önkormányzat a Tájház állandó kiállításának felújítására, restaurálásra a tájház belső állagának megőrzésére, korszerűsítésére a kiállításhoz kapcsolódó több idegen nyelven előállított katalógusok megjelenésére nyújtott be pályázatot „Múltba tekintés a tájház ablakából” címmel.

Az elbíráló már Nemzeti Erőforrás Minisztérium, 10.200.000 Ft támogatásban részesítette a tájház felújítását.  A munkálatok 2010. késő őszén indultak meg. Elsőként az épület állagmegóvásának munkálatait kezdtük meg (vizesedés megszüntetése, falfűtés, villanyvezeték csere), majd a mellékhelyiségek (férfi, női WC) kialakítását.
A következő lépés a tárgyak restaurálása, tisztítása, felújítása volt, melyet a pécsi restaurátorok 2011. nyarán végeztek. A kiállítás újra rendezése a nyár végén zajlott, mely a vitrinek, a múzeumpedagógiai foglalkoztatók kialakításával és az 5 helyiség berendezéséből állt.  A kiállítási vezetők és a ház képes történetének kihelyezése a megnyitó előtti utolsó pillanatban történt.

A Tájház megszépülését, végleges kialakítását a vállalkozókon túl sok lelkes helyi civil is segítette, akik magukénak érezték az értékőrzés ügyét. Végül sikerült mindennek a helyére kerülnie és szeptember 17-én a Kulturális Örökség Napján ünnepélyes keretek között megnyílt az épület.
Házigazdaként Prof. Andrásfalvy Bertalan mondott köszöntőt és indította útjára a „falu házát”. Elfogadta meghívásunkat és bensőséges hangulatot teremtve nyitotta meg tájházunkat Dr. Bereczki Ibolya a tájház szövetség elnöke. A műsor után sütöttek és kínálták a finom lepényt a falusi turizmus képviselői.
A két napos program során a gyerekek múzeumpedagógiai feladatokat oldhattak meg szüleikkel, múzeumsétán vehettek részt, kézműveskedhettek és népi játékokban próbálhatták ki magukat. A Nemzeti Kulturális Alap pályázati támogatásával tovább folytatódhat a tájházi élet, hisz a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretén belül október 1-jével „Láttál e már valaha” címmel múzeumpedagógiai programsorozat indult. A gyerekekkel és szüleikkel terményszedésre indultunk október első gyönyörű napsütéses napján, amiből a következő alkalommal díszeket készítünk. A rendezvény során alkalom nyílik a lepény és kenyérsütésre, a híres hetényi népviselet megismerésére. Az október 22-én záródó programsorozaton a gyerekek a tanult ismereteket egy múzeumi feladatlapon bizonyíthatják be. A program csipkebogyó lekvár főzést, előadásokat és tánctanulást is kínál az érdeklődőknek. Terveink között szerepel a tájház élővé tétele, hagyományaink átörökítése, hogy „Múltba tekinthessenek a tájház ablakából”!   

Képek a képtárban...

Bakóné Poór Gabriella
tájház vezető