Friss híreink

 • Hősök Tiszteletére

  Emlékezzünk 1848-49-re!

  A Gagarin Iskola diákjainak ünnepi műsora 2019 március 15-én.
  Felkészítők: Pap Judit Elza, Hidasi Tiborné és Kósa Attila

 • Ünnepelt a Gimnázium

  A Nagy László Gimnázium ünnepi műsora a Színházban

  2019. március 14.

 • Honvédtoborzó

  Honvédtoborzó a komlói Közösségek Házában 2019.március 12-én.

 • Teddy Maci Kórház

  A PTE Általános Orvostudományi Kar kezdeményezésének lényege megismertetni az óvodás és kisiskolás gyermekekkel a gyógyítást oly módon, hogy ők maguk azt nem élik meg.

 • A pipa ezer arca, Lassan József kiállítása

  A pipa ezer arca, Lassan József pipamester kiállítása megtekinthető a Közösségek Háza emeletio galériájában március 25-ig.

Közelgő rendezvények

Bikal -
2016.11.25.

A festői szépségű Bikal a Komlói járásban elhelyezkedő, mintegy 730 főt számláló község Mágocs és Egyházaskozár között. Az oklevelek a falu nevét először 1325-ben említik Villa Bykol névvel, majd az ezt követő évszázadokban a település lakossága folyamatosan növekedett az evangelikus németek és a római katolikus horvátok érkezésével. A II. világháborút követően csángó magyarok telepedtek le a faluban, 2001-ben azonban már csak a falu 6,2 százaléka tartotta magát németnek.

A település életét elsősorban a mezőgazdaság és az idegenforgalom határozza meg. A gabona és kukoricatermesztés mellett meghatározó szerepe van még a gyümölcstermesztésnek is. Barackfajták, alma és szilva nő a falubeliek kertjeiben.

A hely nevezetességei közé tartozik a Római Katolikus templom, egy kellemes sétával könnyen elérhető horgásztó és a Puchner-kastély, melynek névadója a Selmecbányáról származó és a napóleoni háborúkban is részt vevő Puchner Antal Szaniszló. A 4 hektáros parkban elhelyezkedő, U alakú, egyemeletes épület mellett megtalálhatóak apartman-házak, sportpályák, korabeli középkori falvakat ábrázoló installációk és egy élményfürdő is. A kastély egyik legszebb része historizáló hatást keltő, díszes oszlopokon nyugvó erkélye.

A község legtöbb programja az évek folyamán kialakított Kastélyszállóhoz kötődik, melynek kulturális célja a középkori életkörülmények, a lovagi kultúra felidézése, de továbbra is megrendezésre kerül a Falunap, valamint a hagyományosnak számító bálok, búcsúk és a falusi disznótor is.


Bikal Önkormányzat
7346 Bikal, Zrínyi u. 2.
Tel.: 72/459-205, 72/559-018

www.bikal.hu


Térkép