Friss híreink

 • AranyAsszonyok

  rituális folklórelőadás

  Az ősi magyar szellemiségben az AranyAsszonyok a női teremtő és gyógyító minőséget képviselték, a Szeretetet és az Élet továbbadását. Szellemi vezetőkként égi és földi tudást kapcsoltak egybe. Az istennői minőség földi helytartói ők, olyan asszonyok, akikben elevenen élnek az ősi gyökerek, akik tudják a Mindenség titkait, ismerik önmagukat és a tudatosságukból eredő szolgálatukat.

  Mi az, amit el kell tanulnunk az Égi Anya hajdani avatott Asszonyaitól?
  Mi az, amit a mai kor identitását kereső női lelke egyre jobban szomjaz?
  Amitől oly régen megfosztva van?

 • "Van rá egy százasom..." - 2018. ősz

  A múlt héten ismét megrendezésre került "Van rá egy százasom..." című rendhagyó irodalomóra programsorozatunk.

 • Őrületek tornya

  Moravetz Levente briliáns humorú darabja, az Őrületek tornya tulajdonképpen Shakespeare Tévedések vígjátékának a mai magyar változata ugyanazokkal a szerepcserékkel, és félreértésekkel. Két óra önfeledt nevetésre és kiváló színészi teljesítményekre számíthatunk Háda János rendezésében.

 • "Piros a vér a pesti utcán..."

  Ezzel a címmel készített összeállítás Podpázc Beáta és Kirch Zoltán az október 23-i városi megemlékezésre.

 • Színházjegy online

  Belépő jegyét már online is megválthatja a Komlói Színház legtöbb előadására.

Közelgő rendezvények

Az ismeretlen Kárpátalja -
2017.03.01.

Kovács Sándor fotókiállítása

Kovács Sándor önmagáról

 

Egyszerű falusi szülők harmadik fiúgyermekeként láttam meg a napvilágot 1954-ben az akkor éppen a Szovjetunióhoz tartozó, színtiszta magyar faluban, Eszenyben. Anyanyelvemen végeztem el a szülőfalum általános iskoláját, majd Csapon a magyar középiskolában érettségiztem. Gyermekkoromtól kezdve két dolog valami megmagyarázhatatlan erővel kötötte le a figyelmemet. A matematika és a letűnt korok történései. Aztán, amikor életpályát kellett választanom, helyettem egy korszak rendszere tette ezt meg. Abban az időben ugyanis az egyetemi történelemtanulást a kommunista párttagsággal kapcsolták össze. Ez utóbbi számomra, aki egész élete folyamán meggyőződésesen vallja – nem érdekcsoportokat, hanem ügyeket kell szolgálni – rémálom volt. Az Ungvári Állami Egyetemen matematikusi, matematikatanári diplomát szereztem. 22 éven át szülőfalum középiskolájában és Szalóka általános iskolájában tanítottam matematikát és informatikát. 1999 óta Budapesten élek, és a 18. kerület gimnáziumában felnőtteket oktatok.

Eközben 1972-től diákfejjel elköteleztem magam az idegenvezetéssel. A csoportok kalauzolására való felkészülés felerősítette bennem a gyermekkoromtól szunnyadó helytörténészi zsigereket. Tanári pályám nagyon fontos kiegészítője lett szülőföldem múltjának kutatása. Az 1990-es évek elejétől, a rendszer és a körülmények megváltozásával szülőföldem, Kárpátalja is megnyílt az utazni vágyók előtt. Ez pedig azt jelentette, hogy föl lehetett és föl is kell vállalni ennek a Trianon óta legmostohábban kezelt és elfeledett térségnek a népszerűsítését. Látva a Kárpátaljával kapcsolatos tudatlanságot illetve félretájékoztatást minden eszközzel és minden lehetséges módon igyekeztem és ma igyekszem kialakítani egy hiteles Kárpátalja-képet. Ezt kezdetben az odautazó csoportok kalauzolásban láttam, de az utasok rábeszélésének engedve, 1996-tól publikációkban, előadásokon, rádióban, televízióban, folyóiratokban, rendezvényeken próbálom felkelteni az anyaország érdeklődését a hányattatott sorsú Kárpátalja iránt. Az általam publikált könyvek és ismeretterjesztő kiadványok (13), a Kárpátalja-térképek szerkesztése (10), cikkek, tanulmányok (több mint 100), fotókiállítás (32) valamint az ismeretterjesztő filmekben való írói-szakértői közreműködés (10) és két önálló film segítségével szeretném bemutatni e vidék szépségeit, történelmi, művészeti értékeit. Talán sikerül ezeken keresztül megértetni a kárpátaljai magyarság lélektanát, mindazt, amit számunkra jelent az anyaország.